Artikel afbeelding

Met de auto op vakantie, hoe zorg je er voor dat het goed gaat?

De vakantieperiode is inmiddels in heel Nederlands begonnen. Met de warmte van de laatste tijd is het goed om ervoor te zorgen dat auto klaar is voor rijden van lange afstanden en het rijden in andere omstandigheden zoals in de bergen. Daarnaast is het ook zaak om slim en veilig in te pakken en rekening te houden met bagage die in andere landen verplicht is. Hieronder een aantal tips.

Zorg dat de auto rijklaar is

Het rijden van lange afstanden in extreme weersomstandigheden vraagt om een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat banden op spanning zijn, en dat de vloeistoffen in motor zijn aangevuld. Met name de koelvloeistof is belangrijk, omdat dit ervoor zorgt dat overtollige warmte wordt afgevoerd. Met de warmte van buitenaf speelt dit extra een rol. Als de warmte niet wordt afgevoerd, raakt de motor oververhit, en uiteindelijk treedt dan onomkeerbare schade op.

Slim en veilig inpakken

Het lijkt zo simpel, de auto inpakken voor je op vakantie gaat. Toch zorgt dit vaak voor veel stress. Een belangrijke tip is op tijd beginnen en gestructureerd te werk gaan. Maak van te voren een paklijst die je op papier zet, leg deze een week van te voren klaar en streep elke dag iets af. Daarnaast is ook belangrij veilig in te pakken, zodat bagage niet door de auto gaat vliegen.

Zware bagage kan het best onder liggen en probeer kleding e.d. in kneedbare tassen of vuilniszakken te stoppen, deze kun je makkelijk in ongebruikte hoekjes leggen. Heb je een dakkoffer mee? Doe hier dan alleen lichte spullen mee en voorkom dat deze kunnen schuiven. Zit de achterbak helemaal vol? Plaats dan een bagagenet. Beide zaken zorgen voor een betere rijveiligheid.

Verplichte bagage

In het buitenlang gelden vaak strengere regels qua bagage. Zo is het in een aantal landen verplicht om een EHBO-doos, gevarendriehoek, veiligheidshesjes, reservelampjes en/of een brandblusser in je auto te hebben. Op de website van de ANWB is een uitgebreid overzicht te vinden van wat er precies verplicht is in welk land.

Bekijk de lijst hier.

Rijden in andere omstandigheden

Op vakantie is de kans groot dat je andere omstandigheden tegen komt dan die we in Nederland gewend bent. Zo rijden veel mensen liever ’s nachts om drukte te vermijden, kom je in veel landen in bergachtige streken terecht, zijn niet alle wegen evengoed aangelegd in andere landen en gelden er op sommige snelwegen andere regels. De website van autobandfabrikant Michelin heeft een uitgebreide lijst van tips & trucks.

Bekijk de lijst hier.

Op July 31, 2018